Lasse Åbergs souvenirsamling

Lasse Åberg har samlat på souvenirer i över 20 år. Hans utställning Souvenirer – en inblick i den estetiska formvärld som flyger under esteternas radar visas nu på Dansmuseet i Stockholm. Familjevisning av souvenirsamlingen hålls på söndagar hela våren och i april berättar Sara Dixon om “Mormors souvenirer” på Lilla Klubben.

I Lasse Åbergs utställning finns 300 alster som björktavlor, snäckarbeten, tändstickstavlor och mycket annat. Souvenirer har visats på flera museer i Sverige, men nu finns den att se på Dansmuseet som ligger på Drottninggatan 17 – mitt i Stockholms souvenirdistrikt. Och precis som Lasse Åberg samlade Rolf de Maré, grundare av Dansmuseet, på souvenirer under sina många resor. Han köpte både minnessaker och museiföremål.

Souvenirsamlingen som Lasse Åberg ställer ut omfattar fullriggare av snäckskal från både Risör i Norge och Gränna, Eiffeltorn från Paris och den obligatoriska gondolen från Venedig. Kanske har du själv ett Eiffeltorn? Ett besök i Souvenirer ger upphov till många goda skratt och väcker minnen.

En hockeyspelande Jesus som souvenir? Den 8 mars visar våra guider souvenirer på temat Religion.

Familjevisning söndagar klockan 13

Varje vecka visas utställningen under olika teman som Celebriteter, Souvenirer i historien, Religion och Snöglober. På Mors dag är temat passande nog En souvenir till mor. Oavsett ämne så berättar våra guider om fult krimskrams och kanske känner ni igen något hemifrån.

Visningarna passar alla – kom själv, med en vän eller ta med hela familjen! Våra familjevisningar, söndagar klockan 13, ingår i entrébiljetten och pågår till och med 21 juni.

Souvenirparty på Sportlovet

Under Sportlovet har vi Souvenirparty i utställningen den 25–28 februari klockan 13. Följ med på en barnvisning av Lasse Åbergs utställning Souvenirer. Vad är en souvenir och varför väljer man att ta hem just den saken från ett besök i när och fjärran. I utställningen visas en souvenirsamling med knasiga, läskiga och ibland riktigt fula saker. Men vem bestämmer egentligen vad som är kul eller fult? Visningen avslutas med ett souvenirparty där våra bästa souvenirer möts och vi berättar varför vi har valt att ta med just den speciella saken. Har du ingen souvenir? Ta med ett minne, det är väl världens bästa souvenir!?

Rekommenderad ålder från 5 år. Visningarna ingår i entrébiljetten. Läs mer på dansmuseet.se/program.

“Mormors souvenirer”

I Lilla Klubben, Dansmuseets samtalsserie, den 23 april följs utställningens tema upp av Sara Dixon, intendent vid Hallwylska museet. Dixon samtalar under rubriken ”Mormors souvenirer” Wilhelmina von Hallwyls storskaliga reseshopping. Vi får veta mer om Rolf de Marés mormor Wilhelmina som köpte med sig klassiska souvenirer från främmande platser, men framförallt stora lass med orientaliska mattor, antika porslinsföremål och konst under sina resor. Men hon tog även med sig många minnen genom sina fotografier av människor och platser.

Samtalet börjar klockan 18 den 23 april. Dörrarna öppnas klockan 17.30 och i Bistro Rolf de Maré finns dryck och tilltugg att köpa och ta med in på samtalet. Läs mer!

Konstverk bland souvenirerna

I utställningen visas även verk av konstnärer som har låtit sig inspireras av souvenirernas värld:

Arni Gudmundsson Utan titel
Lasse Åberg Glasnost
Pia Koskela Mor gör mos
Fredrik Svärd Utan titel
Inger Åberg Siljanshäst
Peter Johansson How to cook a souvenir
Lasse Åberg Hemma hos
Niki Lindroth von Bahr Årstafältet
Ylva Ekman Rinkebyhästar
Peter Johansson The final solution to the problem of sculpture- german version
Per B Sundberg Paraden
Lasse Åberg Swedish Airforce
Morgan Stenman New romantic
Lasse Åberg Very funny

Rinkebyhästar av Ylva Ekman. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet Stockholm

Souvenirer – en inblick i den estetiska formvärld som flyger under esteternas radar pågår på Dansmuseet i Stockholm 29 januari 2020–26 juli 2020.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Rulla till toppen