Dansmuseet har samlingar av kostymer, masker och bildkonst med anknytning till dans och teater från hela världen.

Samlingarna består av drygt 5 000 föremål. Häften är kostymer och den andra halvan innehåller bland annat masker och bildkonst. Större delen av samlingen har byggts upp av Rolf de Maré som samlade in dansrelaterade föremål under hela sin livstid (1888–1964). De var utställda i museidelen av hans danscentrum AID, Archive Internationale de la Danse, som låg i Paris 1931–1952. När AID lades ner flyttades större delen av samlingen till Stockholm och Dansmuseet öppnade 1953. Efter Rolf de Marés död har museet fortsatt att samla på föremål med anknytning till dans.

Kostymerna, som är den största delen av samlingarna, kommer från många delar av världens alla hörn och från olika århundraden. Här finns tunna sidendräkter för indisk tempeldans och kraftigare sidenplagg, överfyllda med broderier från jingju-teater i Kina. En annan typ av danskostymer är så kallade kroppsmasker, i material som halm och hampa från Benin, Nigeria och Burkina Faso.

Dansmuseet har också spektakulära kostymer från Sergej Djagilevs danskompani Ryska Baletten – Ballets Russes 1909–1929. De har förvärvats under en lång rad av år och är i dag en av världens främsta samlingar av kostymer ur Ryska Baletten. Kompaniets föreställningar var stora allkonstverk för alla sinnen. Genom samarbeten med koreografer, bildkonstnärer och tonsättare la de grunden till dagens balettliv. Dekoren och kostymerna bidrog lika mycket till publikens fascination som själva dansen och musiken. Bland övriga kostymer finns uppsättningar från Cullbergbaletten och Kungliga Operan representerade samt dräkter från enskilda koreografer och dansare.

Konstverken i Dansmuseets samlingar är framförallt skisser till dansföreställningar. Det kan vara kostymskisser eller skisser till scendekorer. Viss bildkonst med dansmotiv förekommer också. Bland den äldre bildkonsten från 1800-talet kan nämnas den så kallade Taglionisamlingen som innehåller gravyrer och litografier. Från 1900-talet finns många kända konstnärer representerade bland alla skisser. De förnämsta är Fernand Léger, Giorgio de Chirico, Francis Picabia, Pierre Bonnard och Nils Dardel som gjorde kostym-och dekorationsskisser till Svenska Baletten – Ballets Suédois. Från andra danskompanier finns motsvarande skisser av bland annat Alexandre Benois, Leon Bakst, Isaac Grünewald, Wilhelm Kåge och Lennart Rodhe. Utöver detta har museet flera dansaffischer från La Belle Epoque.

Kostymskiss av Helene Perdriat föreställande skolflickorna i Fågelhandlaren. Koreografi Jean Börlin, Svenska Baletten 1923.

Dansmuseet har mycket annat i samlingarna och lånar ut föremål till utställningar både inom och utanför Sveriges gränser.

Har du frågor om föremålen? Kontakta gärna Eva-Sofi Ernstell, museichef:
Telefon: 08-441 76 56
Mejl: eva-sofi.ernstell@dansmuseet.se

Foto: Dansmuseets arkiv

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top