Dansmuseets samlingar

Dansmuseet har samlingar av kostymer, masker och bildkonst med anknytning till dans och teater från hela världen.

Samlingarna består av drygt 5 000 föremål. Häften är kostymer och den andra halvan innehåller bland annat masker och bildkonst. Delar av samlingen har byggts upp av Rolf de Maré som samlade in dansrelaterade föremål under hela sin livstid (1888–1964). De var utställda i museidelen av hans danscentrum AID, Archive Internationale de la Danse, som låg i Paris 1931–1952. När AID lades ner flyttades större delen av samlingen till Stockholm och Dansmuseet öppnade 1953. Efter Rolf de Marés död har museet fortsatt att samla på föremål med anknytning till dans.

Just nu pågår projektet Ordning och reda som handlar om att registrera och fotografera samlingarna. Allteftersom arbetet fortskrider blir informationen tillgänglig via DigitaltMuseum. Sök i samlingarna här eller eller klicka här för att komma till Dansmuseet på DigitaltMuseum.

Kostymerna, som är den största delen av samlingarna, kommer från många delar av världens alla hörn och från olika århundraden. Här finns tunna sidendräkter för indisk tempeldans och kraftigare sidenplagg, överfyllda med broderier från jingju-teater i Kina. En annan typ av danskostymer är så kallade kroppsmasker, i material som halm och hampa från Benin, Nigeria och Burkina Faso.

Dansmuseet har också spektakulära kostymer från Sergej Djagilevs danskompani Ryska Baletten – Ballets Russes 1909–1929. De har förvärvats under en lång rad av år och är i dag en av världens främsta samlingar av kostymer ur Ryska Baletten. Kompaniets föreställningar var stora allkonstverk för alla sinnen. Genom samarbeten med koreografer, bildkonstnärer och tonsättare la de grunden till dagens balettliv. Dekoren och kostymerna bidrog lika mycket till publikens fascination som själva dansen och musiken. Bland övriga kostymer finns uppsättningar från Cullbergbaletten och Kungliga Operan representerade samt dräkter från enskilda koreografer och dansare.

Konstverken i Dansmuseets samlingar är framförallt skisser till dansföreställningar. Det kan vara kostymskisser eller skisser till scendekorer. Viss bildkonst med dansmotiv förekommer också. Bland den äldre bildkonsten från 1800-talet kan nämnas den så kallade Taglionisamlingen som innehåller gravyrer och litografier. Från 1900-talet finns många kända konstnärer representerade bland alla skisser. De förnämsta är Fernand Léger, Giorgio de Chirico, Francis Picabia, Pierre Bonnard och Nils Dardel som gjorde kostym-och dekorationsskisser till Svenska Baletten – Ballets Suédois. Från andra danskompanier finns motsvarande skisser av bland annat Alexandre Benois, Leon Bakst, Isaac Grünewald, Wilhelm Kåge och Lennart Rodhe. Utöver detta har museet flera dansaffischer från La Belle Epoque. Dansmuseet har mycket annat i samlingarna och lånar ut föremål till utställningar både inom och utanför Sveriges gränser.

Kostymskiss av Helene Perdriat föreställande skolflickorna i Fågelhandlaren. Koreografi Jean Börlin, Svenska Baletten 1923.

Bildanvändning och upphovsrätt

Bilderna av Dansmuseets samlingar tillhör vårt gemensamma kulturarv och de upphovsrättsfria bilderna får användas till alla ändamål. Bilder uppmärkta med licenserna CC-BY (Creative Commons erkännande) och PDM (Creative Commons Public Domain) går att ladda ner i högupplösta JPG på DigitaltMuseum.

Vänligen ange Dansmuseet vid publicering av bilderna samt fotografens namn vid publicering av bilder uppmärkta CC-BY.

En del av konstverken och fotografierna i Dansmuseets databas är upphovsrättsskyddade och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Upphovsrättsskyddade konstverk och fotografier återges på DigitaltMuseum med licens av Bildupphovsrätt. Dansmuseet ansvarar ej för publiceringen av dessa bilder utanför DigitaltMuseum, vid användning av upphovsrättskyddade bilder vänligen kontakta Bildupphovsrätt.

Kontakt

Har du frågor om föremålen eller vill beställa högupplösta TIF-bilder? Kontakta gärna Hans Öjmyr, museichef:
Telefon: 08-510 444 10
Mejl: hans.ojmyr@dansmuseet.se

Foto: Dansmuseets arkiv

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Rulla till toppen