Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Souvenirer En inblick i den exotiska formvärld som flyger under esteternas radar

29 januari 2020 26 juli 2020

Lasse Åberg har samlat på souvenirer i över 20 år. Hans utställning har turnerat på flera museer i Sverige. Nu i vår visas den på Dansmuseet som ligger på Drottninggatan 17 – mitt i Stockholms souvenirdistrikt. Utställningen innehåller 300 alster som björktavlor, snäckarbeten, tändstickstavlor och mycket annat. Här finns fullriggare av snäckskal från både Risör i Norge och Gränna, Eiffeltorn från Paris och den obligatoriska gondolen från Venedig. Vi känner igen det mesta. Allt är smaklöst med en blandning av bondfångeri, naivitet och omedveten humor. Ett besök i Souvenirer ger upphov till många goda skratt.

Bergen, Norge och okänt ursprung.

Den anemiska och iskalla bårhusestetik som kallas Scandinavian design håller vår samtid i ett järngrepp. Men det finns autonoma enklaver som trotsar smakdomarnas påbud och som är ostörda av klåfingriga formgivare. Dit hör dragspel, idrottspriser, religiösa minnessaker och profana souvenirer.

– Lasse Åberg


– Dansmuseets grundare, Rolf de Maré, samlade också på souvenirer under många av sina resor. Han köpte både typiska minnessaker men även museiföremål. Men egentligen är de olika objekten i en museisamling alltid en souvenir, en minnessak från en viss tid eller plats. Föremål på museer hjälper oss att minnas. Skillnaden är kanske att typiska souvenirer anses som fula och smaklösa men en museisamling ska tvärtom vara smakfull, säger Eva-Sofi Ernstell, museichef på Dansmuseet.

Utställningens tema följs upp vid två torsdagar i Dansmuseets samtalsserie Lilla klubben. Den 13 februari berättar Lasse Åberg om sina souvenirer under rubriken Souvenirer att minnas eller konsten att samla formmässiga lågvattenmärken. Den 23 april talar Sara Dixon under rubriken ”Mormors souvenirer” Wilhelmina von Hallwyls storskaliga reseshopping.

Varje söndag klockan 13 visas utställningen med guide. Ämnen som nostalgi, klassiker och snöglober sätts i fokus. Se programsidan för söndagens ämne.

Souvenir kommer från franskan. Det franska verbet se souvenir (minnas) har bildats av latinets subvenire (falla i tankarna).

Dansmuseet

Drottninggatan 17
Stockholm, 11151 Sverige
08-441 76 51
15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top