Om oss

Dansmuseet är ett världsunikt museum för dans och rörelse, med kostymer, masker och bildkonst, grundat i Stockholm av Rolf de Maré 1953. Museet har en lång fascinerande historia som sträcker sig från Hallwylska palatset på Hamngatan i Stockholm, till Svenska Balettens hemmascen på Théâtre des Champs-Elysées i Paris, ut i världen och tillbaka till Stockholm.

Som dotterson till den rika grevinnan Wilhelmina von Hallwyl (1844–1930) växte Rolf de Maré (1888–1964) upp i aristokratiskt överflöd. Han levde ett spännande liv i den internationella societeten och kom att bli en av 1900-talets betydande kulturpersonligheter.  

Med sitt stora intresse för olika kulturer, reste han världen runt och samlade in föremål och material med anknytning till dans och teater. En unik samling växte fram – med autentiska dräkter, instrument, skulpturer, marionetter, dansmasker och fotografier från Asien, Afrika och Nordamerika. 

Redan 1931 lades grunden för Dansmuseet. Då öppnade Rolf de Maré Les Archives Internationales de la Danse (AID), ett forskningscenter, arkiv, bibliotek och museum för dans. AID var historiens första institution i sitt slag. Tillsammans med sin partner Jean Börlin (1893–1930) hade Rolf de Maré skapat Svenska Baletten – Ballets Suédois – som var verksam i Paris mellan 1920 och 1925. AID blev på sätt och vis en hyllning till Jean Börlin och Svenska Baletten.

Konst

I Dansmuseets samling ingår många konstverk från Svenska Baletten. Kompaniet skapade konstnärligt banbrytande baletter och allkonstverk tillsammans med en rad framstående konstnärer, kompositörer, författare och filmare.

Fernand Léger, Giorgio de Chirico, Francis Picabia, Pierre Bonnard, Nils Dardel med flera finns representerade i Dansmuseets samlingar. Dekorations- och kostymskisser av Alexandre Benois, Leon Bakst, Isaac Grünewald, Wilhelm Kåge och Lennart Rodhe utgör också en viktig del av samlingen. Rolf de Maré skänkte en stor del av sin konstsamling till Nationalmuseum under 1900-talets senare hälft. Konstsamlingen finns i dag på Moderna Museet i Stockholm.

Rolf ville stärka dansens roll

Dansmuseet öppnade i Stockholm den 3 juni 1953 i Kungliga Operans källare. Museets förste intendent blev Bengt Häger som organiserade och drev museiverksamheten framåt. Rolf de Maré hade strävat efter att stärka dansens roll och status i samhället under hela sitt liv.

Med Bengt Hägers hjälp konstruerades två stiftelser, Dansmuseifonden och Rolf de Marés minnesfond. Dessa skulle tillsammans ge bidrag till dansforskning och ekonomiskt stödja museiverksamheten. Dansmuseet skulle ta hand om samlingarna och ställa ut dem i sin helhet, för allmänheten, minst fem dagar i veckan och genom förkovran av samlingarna belysa danskonsten.

Dansmuseet i dag

Museet har varit placerat på olika håll i Stockholm. Drottninggatan 17 är museets sjätte adress. Dansmuseet fortsätter att vara en plats där olika konstnärliga uttryck kan mötas med rörelsen i centrum.

Varje år visar museet ett flertal utställningar och erbjuder ett stort programutbud för alla åldrar. Här kan du se dansföreställningar, få musikupplevelser, äta och dricka gott i vår bistro eller delta i en workshop i en inspirerande miljö.

Läs mer om Dansmuseets 70-åriga historia här.

Museet har också ett arkiv med bibliotek och videotek som kan besökas efter överenskommelse. I museibutiken finns Stockholms största utbud av dansfilmer. Här hittar du även souvenirer för liten och stor.

Styrelse

Styrelsen för Stiftelsen Dansmuseifonden består av Sergei Muchin (ordförande), Claes Hemberg (skattmästare), Hans Öjmyr (sekreterare, museichef), Lena Hammergren (representant för Stockholms universitet), Anders Wiklund (representant för Kungliga Musikaliska Akademien) samt Anita Johansson, Eric Sjöström och Christian Granquist.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Rulla till toppen