Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” Ballets Suédois 1920–1925

25 oktober 15 maj

Biljetter: endast förköp.

När koreografen Jean Börlin träffar den rike Rolf de Maré blir det början på en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar. För dem finns inga hinder och hösten 1920 ger de sig av till Paris med sin danstrupp Svenska Baletten, Ballets Suédois.

Under fem intensiva år kommer danskompaniet att tänja på dansens gränser och turnera runt om i Europa och USA. Hemmascenen Théâtre des Champs-Elysées i Paris blir ett nav för några av tidens mest nyskapande konstnärer.

Dansmuseets jubileumsutställning ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 öppnade 25 oktober 2020, på hundraårsdagen av Svenska Balettens premiär i Paris. Utställningens titel kommer från scenfonden till Svenska Balettens uppsättning Relâche och är ett citat av Francis Picabia.

Tillsammans med Erik Satie, Fernand Léger, Nils Dardel, Audrey Parr, Hélène Perdriat och många fler skapade Svenska Baletten sceniska allkonstverk. Konstnärerna, kompositörerna och dansarna är rikt representerade i utställningen med bland annat kostymskisser, fotografier, filmer och annat material från danskompaniets uppsättningar. 

Jean, Rolf och alla de andra
Jean var den självskrivna stjärnan i kompaniet, men det var inte helt friktionsfritt bland de andra dansarna. I Rolfs kalenderanteckningar träder relationen mellan honom och Jean fram och i pressklipp som Rolf har sparat kan vi följa homofoba påhopp som de utsattes för.

Utställningen ger också plats åt kvinnors öden från 1920-talet, bland annat genom brev från Greta Lundberg hem till familjen i Sverige. Hur var det att som ung dansare på 15 år ge sig ut i världen?

Inlånade originalkostymer
I museets bankhall visas bevarade originalkostymer som lånats in från Bibliothèque nationale de France i Paris. De lämnades kvar när större delen av Svenska Balettens arv flyttades till Sverige och Dansmuseet öppnade, 1953. Bland inlånen finns plagg som är designade av Fernand Léger, Nils Dardel och Hélène Perdriat.

Musiken i utställningen
Musiken är specialkomponerad för Dansmuseets jubileumsutställning av Linus Hillborg, Karl Johannes Jondell, Theo Kentros, Brenda El Rayes, Viktor Sandström och Jerker Österlind, kompositionsstudenter från Kungliga Musikhögskolans konstnärliga kandidatprogram i elektroakustisk musik. Kompositionsprojektet för Dansmuseet har handletts av Kim Hedås, lektor i komposition vid KMH, och ingår i studenternas utbildning samt i EU-projektet EASTN-DC (European Art, Science and Technology Network for Digital Creativity).

Bokade visningar
Vi tar emot bokade grupper. Läs mer om visningar.

Följande bidragsgivare har möjliggjort utställningsprojektet:
Agnes Geijers fond för nordisk textilforskning
Barbro Osher Pro Suecia Foundation
Carina Ari stiftelsen
Dansmusei vänner
Franska Institutet
Kungliga Patriotiska sällskapet
Rolf de Marés minnesfond

Utställningen är kameraövervakad.

Dansmuseet

Drottninggatan 17
Stockholm, 11151 Sverige
+ Google Map
08-441 76 51
15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top