Svenska Baletten 100 år Ballets Suédois 1920–1925

De drevs av kärleken till konsten, dansen och varandra. Alltid i rörelse, alltid på språng mot morgondagen. Från storstadens puls till Amazonas regnskog, från den svenska midsommarnatten till människans ursprung i Afrika. På ständig jakt efter det nya.

Under fem intensiva år befann sig det experimentella scenkonstkompaniet Svenska Baletten, Ballets Suédois, i det parisiska kulturlivets centrum. Den 25 oktober 2020, på hundraårsdagen av Svenska Balettens allmänna premiär, öppnar Dansmuseet en jubileumsutställning i Stockholm. I samband med jubileet ordnar Dansmuseet även samtal, filmvisningar och boksläpp om Svenska Baletten. På denna sida samlar vi evenemang som har med 100-årsjubileet att göra.

Evenemang – Svenska Baletten 100 år

Svenska Baletten-jubileet äger rum 2020, men redan under hösten 2019 uppmärksammas kompaniet på olika sätt. Här kan du se vad som händer på Dansmuseet och på andra ställen.
För frågor och biljetter hänvisar vi till den aktör som ordnar respektive evenemang.

18–19 augusti 2019
Ballets Suédois 1920–1925 / Planket Sthlm, Dansmuseet, Planket, Stockholm

28 november 2019
Lilla Klubben – John Potvin. Deco Dandy: dans, design och maskulinitet i 1920-talets Paris, Dansmuseet, Stockholm

15 maj 2020–12 juni 2020
Les Ballets Suédois 100 år – en hyllning, Kungliga Operan, Stockholm

Juli 2020
Boksläpp jubileumsbok, Dansmuseet

25 oktober 2020
Dansmuseets jubileumsutställning öppnar, Dansmuseet, Stockholm

Normbrytande och nydanande danskompani

Hos Svenska Baletten i Paris möttes tidens mest modernistiska konstnärer och konstströmningar. Tillsammans med Erik Satie, Fernand Léger, Nils Dardel, Audrey Parr, Hélène Perdriat och många fler skapade Svenska Baletten sceniska allkonstverk. Det sprudlade av kubism, dadaism, surrealism och expressionism. Med Théâtre des Champs-Elysées som hemmascen turnerade Svenska Baletten till 157 städer i Europa och Nordamerika. Under sina 5 säsonger spelade de sina baletter nästan 2 800 gånger.

Bakom Svenska Baletten stod konstsamlaren Rolf de Maré (1888–1964) och koreografen och dansaren Jean Börlin (1893–1930). Danskompaniet ville skapa något nytt och locka publik, men ensemblen var även ett sätt för Rolf att skapa en plattform åt sin partner Jean. I sin strävan efter det nya bröt Svenska Baletten mot såväl konstnärliga som sexuella normer och deras sätt att blanda olika kulturinriktningar inspirerar än i dag – hundra år senare.

Mer om Svenska Baletten på Dansmuseet

Arvet efter Svenska Baletten finns på Dansmuseet och i det ingår bland annat ett rikt bildmaterial från danskompaniets uppsättningar, porträtt samt kostym- och dekorskisser. Botanisera bland länkarna nedan och upptäck själv vilken bildskatt som bevarats. Här kan du även läsa om Rolf de Maré och hur det kommer sig att arvet finns på museet i Stockholm.

Svenska Balettens uppsättningar
Dansmuseets Instagram
Rolf de Maré
Svenska Baletten – En kärlekshistoria

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss om jubileumsprojektet? Här hittar du kontaktuppgifter.


Foto: Dansmuseets arkiv, fotografierna får ej användas utan tillstånd.

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top