Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Gastar, Generaler och Gudinnor

17 feb 2019 5 jan 2020

Masker, scenmodeller, stav- och skuggspelsdockor, kostymer och bildkonst från Japan och Kina. Nu förlänger vi utställningen till och med 5 januari 2020.

Jingju är en av Kinas mest traditionella teaterform. Här syns två kostymer i siden och en hatt med textilbollar i fint silke.

Gastar, Generaler och Gudinnor visas de främsta föremålen som förvärvats av Rolf de Maré (1888–1964) under hans omfattande resor i Asien. Det är en färgsprakande utställning som innehåller 100 utsökta rariteter. Här finns scenmodeller av kabuki, nō och gagaku samt en stavdocksteater från Kina. Dessutom innehåller utställningen kostymer från teaterformerna jingju, yueju och från tibetanska cham-danser.

Figur ur no-drama.

De fascinerande och detaljrika scenmodellerna, broderade sidentygerna och träsnitten – och många variationsrika ansikten – är exempel på utsökt hantverk. I utställningen beskrivs och förklaras traditionella teater- och dansformer som kabuki, nō, gagaku, jingju och kinesiska lokala teaterformer. Gamla och nya filmer kompletterar upplevelsen av föremålen.

För unga besökare finns material att göra egna skuggspelsfigurer.


No är en av Japansk äldsta teaterform. Här visas träsnitt ur kända no-dramer.

Utställningen är producerad av Dansmuseet i samarbete med Karl-Gustav Jönsson, Christina Nygren, Christina Tengnér och Constance af Trolle.

Foto: Klara Berggren/Linn Cederborg, Dansmuseet Stockholm


Detaljer

Börjar:
17 feb 2019
Slutar:
5 jan 2020
Evenemang Categories:
, , , , ,
Webbplats:
https://dansmuseet.se/?page_id=3523
Drottninggatan 17
Stockholm, 11151 Sverige
+ Google Map
08-441 76 51
15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top