Dansmuseets skatter

I utställningen visas ett urval av museets samlingar av kostymer, masker och bildkonst med anknytning till dans och teater från hela världen. Här finns både föremål som Rolf de Maré samlade in men också nyförvärv från dagens danshistoria.

Dansmuseets skatter innehåller spännande föremål från hela världen. Dansmasker från Bali och Java, kostymer från Indien och Thailand samt fullständiga kroppsmasker från Benin, Nigeria och Burkina Faso. Rolf de Maré samlade föremål under hela sitt liv och reste jorden runt flera gånger. Från hans danskompani Svenska Baletten, Ballets Suédois, visas kostymskisser av Fernand Léger, Francis Picabia och Nils Dardel samt scenmodeller. Kompaniet var verksamt i Paris 1920–1925 och framförde konstnärligt banbrytande uppsättningar i samarbete med en rad kända konstnärer och musiker.

Upptäck föremål från hela världen i Dansmuseets skatter.

I utställningen ingår också färgsprakande kostymer från den berömda Ryska Baletten – Ballets Russes. De har förvärvats av museet efter Rolf de Marés dagar och belyser ett viktigt kapitel i danshistorien. Från nutiden presenteras kostymer från Cullbergbaletten och det allra senaste tillskottet kommer ur verket (play) koreograferat av Kenneth Kvarnström. Dans är rörelse och i anslutning till de utställda föremålen finns gott om korta filmsekvenser som visar hur danserna utförs.

Bilder: Kostym ur verket (play), buren av Valtteri Raekallio i koreografi av Kenneth Kvarnström. Kostymer av Leon Bakst, ur Scheherazade i koreografi av Michel Fokin. Ryska Baletten, 1920.
Kostym för Hovdam, ritad av Leon Bakst, ur Törnrosa i koreografi av Marius Petipa, Ryska Baletten 1921.

Texterna i utställningen Dansmuseets skatter är skrivna på svenska och engelska. På pekskärmar finns dessutom tvåspråkiga fördjupningstexter om utställningens tema och olika föremål.

Scenmodell i trä, papper och gouache från Midsommarvaka/Nuit de Saint-Jean, koreograferad av Jean Börlin 1920 för Svenska Baletten. Tillverkad till utställning som öppnade 1933 på AID, Paris.

Lyssna på vår digitala guide och följ de röda fotspåren i Dansmuseets skatter.

Foto: Klara Berggren/Linn Cederborg/Nikolaj Alsterdal, Dansmuseet Stockholm.

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top