Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lilla Klubben – Margaretha Åsberg

7 Nov 2019 kl. 18.00 19.30

Atlanten – en koreografisk tolkning av Marguerite Duras roman Blå ögon, svart hår.

Margaretha Åsberg, koreograf och Sveriges första professor inom dansområdet, berättar om Atlanten, en vision av Marguerite Duras roman Blå ögon, svart hår.

På en scen täckt av ett tjockt lager svart, intensivt doftande, gummispån – en negering av den vita sandstranden – möts en homosexuell man och en ung kvinna. Frivilligt låter de sig dras in i en klaustrofobiskt utestängande relation, förorsakad av en gemensam, allt överskuggande åtrå till Främlingen.

Atlanten hade premiär på MDT oktober 1989. Under en fyraårsperiod togs Atlanten upp många gånger och såldes slut nästan direkt. Den var enormt uppskattad och var för sin tid radikal med en öppen Hbtq-problematik. Formen för iscensättningen som koreograferad teater i motsatts till dansteater var ny för Margaretha Åsberg.

Foto: Sven Åsberg/Dansmuseets arkiv

Margaretha Åsberg är sedan lång tid en av den svenska moderna dansens ledande koreografer och förgrundsgestalter. Margaretha Åsberg utbildade sig vid Kungliga Teaterns Balettelevskola och tillhörde under några år Kungliga Baletten, som hon sedan lämnade för New York. Tillbaka i Sverige började hon koreografera och hon har sedan 1979 skapat ett 20-tal helaftonsverk.

Marguerite Duras var en fransk författare som av många ses som en av de främsta författarna under andra hälften av 1900-talet. Hon förnyade och moderniserade den romantiska genren och som dramatiker utmanade hon de teatrala och filmiska konventionerna

Samtalet börjar klockan 18.00. Dörrarna öppnas klockan 17.30. I Bistro Rolf de Maré finns dryck och tilltugg att köpa och ta med in på samtalet.

Program Lilla Klubben:
19/9 Astrid von Rosen och Gun Lund. Den fria dansens genombrott i Göteborg: Från Claude Marchant till Rubicon.
10/10 SU-EN. Tema: Butoh – Kroppen och världen.
7/11 Margaretha Åsberg. Atlanten – en koreografisk tolkning av romanen Blå ögon, svart hår.
28/11 John Potvin. Deco Dandy: dans, design och maskulinitet i 1920-talets Paris.

SEK60
Drottninggatan 17
Stockholm, 11151 Sverige
08-441 76 51
15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top