Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

En TUFF TUFF resa

Följ med Svenska Baletten ut i världen på 1920-talet.
En utställning för barn. Och vuxna.

11 februari – 5 november.

11 februari – 5 november.

Upp på scenen och ut i världen! Välkommen till En TUFF TUFF resa, en utställning som passar hela familjen! På ett lekfullt sätt berättar utställningen om livet på turné och bakom scenen för hundra år sedan. Hur glatt var egentligen det glada 1920-talet? Hur såg vardagen ut för dansare ute på turné? Välkommen till en värld där det stora har blivit litet och det lilla har blivit stort!

Hösten 1920 gav sig en grupp unga dansare ut på sitt livs stora äventyr. De hade skrivit kontrakt med Svenska Baletten, ett nytt och storsatsande danskompani baserat i Paris. De yngsta dansarna i truppen var bara 15 år och många hade aldrig varit utomlands. Mellan 1920 och 1925 skulle Svenska Baletten turnera runtom i Europa och USA. För dansarna var det en tid av hårt slit och stora succéer, men också helt vanlig vardag. Och så klart hemlängtan, sjukdomar och konflikter.

Lekfullt och lärorikt

Dansmuseets utställning En TUFF TUFF resa vänder sig både till barn och vuxna. Det äventyrliga livet på turné gestaltas med hjälp av brädspel, utklädningskläder, en uppbyggd tågkupé och en 15 meter lång miniatyrtågbana. Utställningen uppmuntrar med sin analogt interaktiva form till gemensam lek såväl som lustfyllt utforskande.

Balettdansare, ett arbetaryrke

En TUFF TUFF resa berättar både om livet i rampljuset och om det tuffare livet bakom kulisserna. Svenska Balettens unga kvinnliga dansare kom från arbetarklassen. När de hade skrivit på kontrakt med Svenska Baletten tjänade de i ett slag mer än sina pappor. Åren med Svenska Baletten var deras livs äventyr, men ett äventyr med en tuff baksida. En av dansarna dog bara 20 år gammal och i dödsannonsen förklarades dödsfallet med kompaniets eviga turnerande. Utställningen berör också frågor om makt och röst. De unga kvinnorna hade en stark tilltro till sin egen plats i det offentliga samtalet, detta trots att kvinnor ännu inte hade fått rösta i val.

Dagböcker ger nya perspektiv

I historieskrivningen är det främst de kända manliga bildkonstnärer som Svenska Baletten samarbetade med som har lyfts fram. Nu vill vi i stället berätta om det vardagliga slit som låg bakom de avantgardistiska scenkonstföreställningarna. Ett nyupptäckt källmaterial har möjliggjort utställningen, nämligen två dagböcker som dansaren Margit Wåhlander skrev när hon var på turné med Svenska Baletten 1921–1923. Hösten 2020 skänktes dagböckerna och ett fotoalbum till Dansmuseet av Margits efterlevande. Det helt unika materialet gör det möjligt att berätta en ny del av historien, den okända berättelsen om Svenska Balettens riktiga kroppsarbetare.

En TUFF TUFF barnmeny på Bistro Rolf de Maré

Missa inte att besöka Bistro Rolf de Maré, utställningens ”restaurangvagn”. Där finns massa gott att äta och dricka, både för liten och stor.

Tack!

Utställningen har producerats av Dansmuseet. Tack till AGoodID för hjälp med grafiska komponenter och MTAB för snickeriassistans. Tack till Kungliga Patriotiska Sällskapet för ekonomiskt stöd.

Drottninggatan 17
Stockholm, 11151 Sverige
+ Google Map
08-441 76 51

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Rulla till toppen