Ett gammalt svartvitt vykort på Jean Börlin som galningen/poeten i baletten Skating Rink från 1922 är upptakten till utställningsprojektet Jean i garn.
Med vykortet som förebild har föreningen Skapande broderi Stockholm broderat över 60 motiv som ställs ut på Dansmuseet. Vi möter Jean på väg uppför Globen, på lina över Kungsgatan och svävande på små moln ovanför Stadshuset. Dessutom ser vi honom på en rad välbekanta platser och här finns en hög igenkänningsfaktor som återspeglas i broderierna. På föreningens hemsida kan vi läsa att 42 brodöser har lämnat in verk till utställningen. För Dansmuseet är detta rekord i antal utställare på en och samma gång.
Förarbetet sattes igång för två år sedan. Under hösten 2019 togs planerna fram på ett samarbete som innebar att föreningens medlemmar skulle få sitta i museilokalerna och skapa broderier inspirerade av Dansmuseets samlingar. Liknande projekt hade gjorts tidigare på flera museer som till exempel Tekniska museet, Historiska museet och Postmuseum. En av föreningens verksamheter är just broderiträffar och utställningar.
Pandemin kom emellan och planerna fick anpassas till en helt ny verklighet. De trevliga broderiträffarna utgick och föreningens medlemmar fick istället uppgifter som kunde utföras hemifrån. De skulle brodera ett givet tema – Jean Börlin i en bestämd pose från sin roll i Skating Rink – men han skulle inte befinna sig på scenen utan någonstans i Stockholm på en igenkännbar plats. Figuren skulle göras i svartvitt, som vykortet, men bildytan i övrigt fick vara i färg. Storleken på verken bestämdes till A4. Förutom det styrda verket fick medlemmarna även skapa ett fritt alster som utgick från Dansmuseets pågående jubileumsutställning Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – Ballets Suédois 1920 – 1925. Jean i garn är ett samarbete mellan Dansmuseet och föreningen Skapande broderi Stockholm. Med utställningen vill museet bredda intresset för Svenska Baletten som skulle ha fyllt 101 år om de hade funnits kvar. Vi vill göra fler nyfikna på det äventyrliga danskompaniet och inspirera till eget skapande utifrån Dansmuseets samlingar.
Den 25 oktober 2020 öppnade Dansmuseets jubileumsutställning ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925.
Det är från denna utställning, om Svenska Baletten i Paris, som medlemmarna i Skapande Broderi Stockholm har hämtat inspiration för att ta fram egna verk. Projektet, som är ett samarbete mellan Skapande Broderi Stockholm och Dansmuseet, började i januari 2021 och avslutas med i en utställning i slutet av året.
Föreningen Skapande Broderi i Stockholm verkar för att öka intresset för broderi som konstform. Det första temat för ett mindre broderi, utgick från ett fotografi av koreografen Jean Börlin, som poeten/galningen i Rullskridskobanan/Skating Rink 1922. Det andra temat var att skapa ett större broderi inspirerat av den komplexa och mångfasetterade Svenska Baletten.
Läs mer om 100-årsjubileet av Svenska Baletten.
Läs mer om Skapande Broderi Stockholm.