Sista chansen att se Arnes dockor och djurmasker

Kliv in i Arne Högsanders förunderliga värld bland dockor och djurmasker innan det är försent. Utställningen Alster och gestalter stänger på söndag och avslutas med en Finissage i Högsanders närvaro.

Spöksonaten.

Arne Högsander specialiserade sig på papier maché och drev under många år ateljén Papjémasjéfabriken på Skeppsholmen. Han utvecklade en unik hantverksskicklighet i materialet och har skapat alltifrån stora djur till miniatyrer, mytologiska figurer liksom realistiskt stympade människor eller Strindbergs mardrömsgestalter.

I utställningen visas bland annat Gud ur Fanny och Alexander, den välkända björnmasken tillverkad åt Teddybears och Första dockan som Arne tillverkade 1958 i patientterapi under en sjukhusvistelse.

Gud ur Fanny och Alexander syns bredvid björnmasken tillverkad åt Teddybears.

Dessutom visas filmen I Frack (11 min) av Claes Söderquist. I den spelar Arne Högsander en konstnär som levandegör dockor och moln med hjälp av trådar, och där konstnären själv blir en del av marionettvärlden. Inom den svenska experimentella filmkonsten anses filmen ha en betydande plats. Filmen är från 1964.

Konstnären, mask- och dockmakaren Arne Högsander (f. 1940) började som dockmakare på Marionetteatern under 1960-talet.

Utställningen pågår till och med den 18 augusti och avslutas med en Finissage i Arne Högsanders närvaro. Varmt välkommen!

Öppettider: tisdag–fredag 11–17, lördag–söndag 12–16.
Finissage: Söndag 18 augusti 14–16.
Pris: vuxen 120 kronor, pensionär/student 80 kronor, 0–18 år fri entré.

Läs mer:
Om utställningen Alster och gestalter.
Arnes papier maché-recept.

Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet Stockholm

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top