
- Detta evenemang har redan ägt rum.
NUREYEV – A TRIBUTE TO THE GREATEST MALE DANCER OF THE 20th CENTURY
13 sep 2022 – 22 jan 2023
Förköp biljett här.
Utställningen är förlängd till 22 januari 2023.
En utställning om Rudolf Nurejev som hoppade av från Sovjetunionen under en turné i Paris 1961. Nurejev kom att bli en av 1900-talets stora dansare och han gjorde också många egna koreografier av kända baletter. Hans dans lämnade ingen oberörd och hans enorma språng över scengolvet fick honom att bli “hängande” i luften. Han gav den manliga dansen större utrymme på scenen och många dansare har inspirerats av honom.
Nurejev dansade inte bara balett utan även modern dans, han var med i musikaler och spelade in film. Han blev en megastjärna och genom hans kändisskap fick baletten ett större intresse hos en bredare allmänhet. Han var också mån om att balett skulle visas på vita duken.
Nurejevs publik var stor. Några gånger gästspelade han i Sverige och hans fans sov till och med över i foajén till Kungliga Operan för att försäkra sig om biljetter. Första gångerna Nurejev uppträdde i Sverige var under slutet av 1960-talet, då hans nära vän Erik Bruhn var chef för Kungliga Baletten. Nurejev satte upp sin egen version av Nötknäpparen på Operan (1967) och tillsammans med Margot Fonteyn gjorde han bejublade framträdanden i Svansjön (1967) och i Giselle (1969). Sedan dröjde det till 1981 innan Stockholmspubliken fick se Nurejev igen. Då gästade han Cullbergbaletten i Fröken Julie och Adam och Eva. Vid 43 års ålder var han redan en legend och publiken strömmade till Cirkus på Djurgården.
Nurejev hade alltid ett gott öga till svenska koreografer. Han dansade ett flertal gånger i Birgit Cullbergs Fröken Julie, exempelvis i New York, Milano och Berlin. Och när han var chef på Parisoperan bjöd han in Ivo Cramér för att sätta upp Dansvurmen och Harlequin, kärlekens trollkarl.
Utställningen på Dansmuseet har tidigare visats i Singapore och innehåller 14 enastående kostymer ur kända verk uppförda på flera av världens mest ikoniska balettscener. Dessutom visas 49 fotografier av Rudolf Nurejev på scen tagna av fotograf Francette Levieux. Samtliga utställda verk kommer från Charles Judes privata samling.
Varje tisdag kl 13 har vi lunchprat med dansare som har arbetat och umgåtts med Nurejev. De berättar anekdoter och skvaller om 1900-talets största manliga dansstjärna. Läs mer här.
Under utställningsperioden ordnas tre kvällar på temat Nurejev som breddar och fördjupar bilden av honom. Först ut är Nicolas Le Riche som talar om Manlig dans den 6 oktober och därefter Erik Näslund som talar om Avhoppare den 27 oktober. Till sist kommer Ann-Cathrine Byström som framför sin monolog ”Scensprång – så minns jag Rudolf Nurejev” den 24 november. Läs mer här.
Dansmuseet tackar Alliance Francais och Fabian Forni i Singapore som har producerat utställningen. Ett särskilt tack riktas också till Kungliga Operan och sist men inte minst Charles Jude.