Kostymerna i Paris

Dansmuseets chef Eva-Sofi Ernstell besöker Parisoperan för att hitta ledtrådar i Ballets Suédois kostymer.

BAKOM KULISSERNA: SVENSKA BALETTEN 100 ÅR 2020

Under en varm vecka i Paris hade jag förmånen att studera museiföremål på Parisoperan. I ett av arkiven, som tillhör Bibliotèque Nationale de France (BnF), finns fortfarande kostymer bevarade från Svenska Baletten. Jag har tagit mått på Jean Börlins skor från Skating Rink, på brudgummens rock ur Fåvitska Jungfrurna och undersökt peruker, halsdukar, skjortor med mera. Skornas sulor ger en del ledtrådar om dansen. Där finns en massa extra nubb som kanske ska ge ett visst ljud från scengolvet eller extra bra glid om man ska gestalta en individ som åker rullskridskor.

Tillsammans med kollegor från BnF har jag letat namn och andra spår från Svenska Balettens dagar. Vanligtvis skriver man alltid namnet på rollinnehavaren i plaggen för att kunna hålla reda på dem. Kompaniet hade en stor repertoar och turnerade mycket så det är förvånande att det inte finns några namn. Men sista dagen fann jag tillslut en etikett inne i en ficka och lyckan var total. Det var den 26 juni, nästan på samma dag som på etiketten, men 98 år senare.

Äntligen en etikett i en kostym.

Det är spännande med de riktiga kostymerna eftersom de är vittnen från själva händelsen. Även om det finns många fotografier på kostymerna i Dansmuseets arkiv så är de riktiga kostymerna magiska. Alla bilder jag har sett är i svartvitt och att få se kostymerna i färg och ofta starka färger är som att plötsligt få se en svartvit värld i färg. Kostymskisserna som vi har är naturligtvis i färg men liksom fotografierna saknar de den textila ytan och uttrycket. Till utställningen 2020 kommer Dansmuseet att låna in kostymer från Paris.


Text och foto: Eva-Sofi Ernstell

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top