Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Filmvisning: Soleils

11 oktober kl. 18.00 20.30

Fri entré. Begränsat antal platser (100 st). Ingen föranmälan.

Etnografiska museet visar i samarbete med Afrosvenskarnas Riksorganisation och Afrikultur filmen Soleils på Dansmuseet. Efteråt blir det samtal mellan filmens regissör Dani Kouyaté och kulturvetaren Patrick Konde. Evenemanget är ett samarbete mellan Etnografiska museet, ASR, Afrikultur och Dansmuseet. Observera att samtalet hålls på franska och tolkas till svenska.

Ubuntu – ”jag är därför du är” – utgör en röd tråd genom filmen Soleils, en modern och filosofisk saga om Afrikas historia. Den unga kvinnan Dokamisa har förlorat minnet. För att bli botad följer hon med grioten (berättare/historiker/musiker) Sotigui på en resa i tid och rum.

De rör sig från 1200-talets Mandinka-rike i Västafrika, där den så kallade Mandedeklarationen om människans okränkbarhet var central, till Mandelas fängelse på Robben Island. En fängslande film som utmanar fördomar och som behandlar aktuella frågor om identitet och historia med både allvar och humor.
Filmen är en samproduktion mellan den burkinske regissören Dani Kouyaté och den franske regissören Olivier Delahaye.

Kouyaté bor sedan 11 år i Uppsala och hans film Medan vi lever gick på svenska biografer under 2016 – 2017. Han är utbildad vid Institut Africain d’Education Cinématographique i Ouagadougou samt vid Sorbonne och the International School of Anthropology, Paris. Han dessutom en examen från Cinema from the Université Paris 8. Kouyaté undervisar i teater på Wik folkhögskola och i kulturantropologi på Uppsala University.

Patrick Konde jobbar på Stiftelsen Friends där han är sakkunnig på frågor om rasism i skolan. Utöver Friends har Patrick sedan många år tillbaka engagerat sig ideellt i föreningen Vänskapsgruppen För Afrikansk Film i Uppsala, vars syfte är att nyansera bilden av Afrikas kulturella diversitet genom att anordna filmvisningar.

Filmen Soleils är en modern och filosofisk saga om Afrikas historia.

Dansmuseet

Drottninggatan 17
Stockholm, 11151 Sverige
08-441 76 51
15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Scroll to Top