Carina Ari – från Smala Gränd till Buenos Aires

Utställningen öppnade 1 juni 2021 och pågår till 31 oktober 2021

Carina Aris liv var som en saga. Hon föddes 1897 i Stockholm och växte upp under mycket enkla förhållanden. Mamman sålde frukt i Gamla stan och Carina hjälpte till genom att sälja blommor.

Hon började dansa i Operans balettelevskola och fick tidigt statistroller. Hon hade en stark utstrålning och en journalist skrev att man blir ”fascinerad bara av att se på henne”. Carina fick undervisning av den berömde ryske koreografen Michel Fokine som påverkade henne mycket och hon kom att utveckla en mjuk plastisk dansstil som gjorde henne framgångsrik. Hon fick bla göra koreografi till Mauritz Stillers storfilm Erotikon med premiär 1920. Samma år som hon gjorde succé i Svenska Baletten i Paris. Hon hade kontrakt med Jean Börlins och Rolf de Marés trupp fram till 1923 och fortsatte därefter med en solokarriär.

Hon var gift två gånger. Första maken var Svenska Balettens dirigent Désiré-Émile Ingelbrecht. De arbetade tillsammans under många år men skilde sig 1938. Genom sin nästa make den holländske likörtillverkaren Jan Moltzer kom hon att bli bosatt i Buenos Aires. Där bodde hon fram till sin död 1970. Maken dog långt tidigare och hon ärvde hans rikedomar. Av arvet skapade hon Carina Ari stiftelserna som har till syfte att vidareutveckla svensk danskonst. 

I utställningen visas bilder ur hennes liv som dansare och några kortare filmklipp som visar hennes dans. Här finns också kostymer ur Operans uppsättning av De fåvitska jungfrurna som sattes upp 1962 med Carina Ari som koreograf. För att gestalta hennes arbete som skulptör har fyra skulpturer lånats in från Carina Ari stiftelserna. De föreställer Dag Hammarskjöld, Karl Gerhard, Jan Moltzer och Serge Lifar. Enligt Carina gjorde hon enbart skulpturer av sådana som varit snälla mot henne. 

Det finns många berättelser om när Carina Ari besökte Sverige om somrarna. Vi vet att hon hälsade på Rolf och att de höll kontakten hela livet. I Dansmuseets entré står en byst av Rolf de Maré som skapats av henne. Carina Ari var alltid mycket elegant och det sägs att hon älskade champagne. En favoriträtt lär ha varit kåldolmar och champagne. Därför finns den rätten på menyn i Bistro Rolf de Maré under hela sommaren. Boka bord.

Utställningen är producerad av Dansmuseet tillsammans med Carina Ari stiftelserna.

Studiobilder på Carina Ari inramar entrén till utställningen.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Rulla till toppen