Med fokus på sexualitet, samtycke och relationer

Högstadiet och gymnasiet

Med utgångspunkt i utställningen“Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 berättar vi om relationen mellan mecenaten Rolf de Maré och dansaren Jean Börlin och deras gemensamma skapelse Svenska Baletten. Visningen utgår från det ämnesintegrerade kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer och fokuserar på hur samhället såg på samkönat begär i början av 1900-talet, samt vilka spår vi ser av det idag. 

Längd: 60 minuter.
Pris: 1 000 kr.

SVENSKA BALETTEN 100 ÅR!

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925.

Svenska Baletten i Paris, Ballets Suédois, var ett normbrytande och nyskapande danskompani som existerade under fem intensiva år i början av 1920-talet. Bakom det uppmärksammade kompaniet stod konstsamlaren Rolf de Maré tillsammans med koreografen och dansaren Jean Börlin.

Det experimentella danskompaniet ville bryta ny mark och locka publik, men det var även ett sätt för Rolf att skapa en plattform åt sin partner Jean. Svenska Baletten utmanade såväl konstnärliga som sexuella normer och deras sätt att blanda olika konstformer inspirerar än i dag – hundra år senare. 

”Alltid före sin tid, alltid oförtröttligt på språng mot det nya”. (Fernand Léger).

Kontakt och bokning

klara.berggren@dansmuseet.se eller telefon 08-441 76 52.

Tillbaka till Mellan- och högstadiet.
Tillbaka till Gymnasiet.
Tillbaka till Grupper med särskilda behov.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

15585

Du missar väl inget spännande?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Rulla till toppen